Aktuality

  • Břeclav čekají dvě rekonstrukce, které ovlivní dopravu

    U železničního přejezdu Na Valtické již začaly přípravy k jeho rekonstrukci. Ta si vyžádá částečné omezení dopravy. Od úterý 2. dubna budou muset řidiči počítat s tím, že doprava bude v místě řízena semafory a jezdit se bude kyvadlově. Dělníci už v místě chystají malý bypass, přes který se bude železniční přejezd objíždět.

    Přestože železniční trať z Břeclavi do Lednice je dnes využívána pouze jako rekreační, Správa železnic má povinnost každý železniční přejezd na křížení se silnicí první třídy zabezpečit závorami. K tomu dojde k celkové rekonstrukci přejezdu a také úpravám v křižovatce.

    „Vymínili jsme si, že do rekonstrukce Správa železnic zařadí také výstavbu chodníku vedle železničního přejezdu a přechodu pro chodce pro větší bezpečnost lidí přecházejících přes trať ze čtvrti Habrová seč či z Tovární kolonie,“ popsal břeclavský starosta Svatopluk Pěček výsledek dohody s investorem.

    Opravy by měly trvat do 29. dubna. Vyžádají si uzavření příjezdu do ulice Díly. U areálu PKZ Keramiky vznikne provizorní okružní křižovatka, kterou budou využívat i autobusy MHD k otáčení.

     

    Bezprostředně po Velikonocích začne také rekonstrukce ulice Národních Hrdinů, a to v úseku od mostu přes Dyji až po křižovatku s náměstím T. G. Masaryka. Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem, chce v úseku položit nový povrch. Ten stávající je již na hranici životnosti.

    Pracovat se bude ve dvou úsecích, které dělí křižovatka s ulicemi Veslařská a U Stadionu. Tato křižovatka bude po celou dobu oprav průjezdná tak, aby se auta mohla dostat do ulic za koupalištěm, případně do areálu cukrovaru.

    Většinově ale bude doprava odkloněna na objížďku. Osobní vozidla přijíždějící ze směru od Hodonína, pojedou po ulicích Sovadinova a 17. listopadu až na náměstí T. G. Masaryka. Opačným směrem povede objížďka z náměstí až na kruhový objezd u hlavní pošty, dále pak po ulici Stromořadní a Na Zahradách až na Sovadinovu.

    Nákladní doprava bude opravovaným úsekem projíždět kyvadlově.

    Oprava by měla trvat 14 dní, tedy od 4. do 20. dubna. Autobusy MHD po tu dobu nebudou obsluhovat zastávku Břeclav - Cukrovar.

    Celý článek
  • Podpořte židovskou obřadní síň v soutěži

    Podpořte rekonstrukci židovské obřadní síně v soutěži NEJLÉPE OPRAVENÁ KULTURNÍ PAMÁTKA JIHOMORAVSKÉHO KRAJE. 👇

    Hlasování startuje právě dnes a uzavře se 31. března. Zasláním SMS zprávy pomůžete obřadní síni získat cenu veřejnosti.

    ❗️Hlasovat je možné formou SMS zprávy ve tvaru PAMATKA 3 odeslanou na telefonní číslo 736 301 599. ❗️

    Bližší informace o soutěži najdete na https://www.kr-jihomoravsky.cz/pamatky/index.asp.

     

    Celý článek
  • Oprava mostu převede dopravu na provizoria

    Čtvrt miliardy korun investuje Ředitelství silnic a dálnic do výstavby nového mostu přes odlehčovací rameno Dyje v Poštorné. Původní most z 50. let minulého století, který je na hranici životnosti, čeká demolice. Hustý provoz na průtahu městem bude po dobu výstavby nového mostu vedený přes přistavené mostní provizorium.
    Celý článek
  • ŘSD představilo podobu obchvatu

    Kruhový objezd u Fosfy, samostatný nájezd od Lanžhota, několik stykových křižovatek s levým připojením, jaké lidé znají například z křižovatky u výjezdu od Aqualandu v Pasohlávkách. I to jsou novinky, které jsou zapracované do budoucí podoby obchvatu a které včera zástupci Ředitelství silnic a dálnic poprvé v nové vizualizaci představili Břeclavanům.
    Celý článek
  • Břeclav pomůže nemocnici pořídit stovku matrací

    Díky pomoci města bude moci břeclavská nemocnice pořídit stovku nových matrací a výrazně tak zvýšit komfort pacientů. Finanční dar pro nemocnici ve výši 795 tisíc korun schválili břeclavští zastupitelé.
    Celý článek
  • Životní podmínky 2024 - výběrové šetření v domácnostech

    Český statistický úřad organizuje v roce 2024 každoroční výběrové šetření o životních podmínkách domácností v České republice „Životní podmínky 2024“. Smyslem tohoto zjišťování je získávat dlouhodobě srovnatelné údaje o sociální a ekonomické situaci obyvatel v celkem 34 evropských zemích. Dalším cílem je získat data pro výpočet ukazatelů peněžní a materiální chudoby.

    Šetření se uskuteční na území celé České republiky v 11 310 domácnostech, z nichž se 6 560 zúčastnilo šetření již v předchozích letech. Všechny vybrané domácnosti byly do šetření zahrnuty na základě náhodného výběru provedeného počítačem.

    Vlastní šetření proběhne v době od 3. února do 23. června 2024 prostřednictvím speciálně vyškolených tazatelů. Do šetření budou zahrnuty ty osoby, které mají ve vybraném bytě obvyklé bydliště. Aktivní účast občanů na tomto významném statistickém šetření a jejich ochota spolupracovat s ČSÚ je nesmírně důležitá. Umožní v zájmu nás všech získat řadu důležitých informací o sociální situaci domácností v ČR, které nelze zjistit žádným jiným způsobem.

    Terénní pracovníci zapojení do šetření se budou prokazovat oficiálním průkazem tazatele a zároveň průkazem zaměstnance ČSÚ nebo dokladem totožnosti. Totožnost tazatele je možné ověřit na webových stránkách ČSÚ. Ve všech fázích zpracování je zaručena anonymita zjištěných údajů a získaná data jsou důsledně chráněna. Český statistický úřad plně respektuje evropský právní rámec ochrany osobních údajů (GDPR) a jedná v souladu s ním. Všichni pracovníci ČSÚ jsou navíc podle zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, vázáni mlčenlivostí o veškerých šetřených skutečnostech.

    Celý článek
  • Rada města ocenila inspirativní osobnosti

    Tři stateční kluci, kteří se nebáli pomoci člověku v nouzi, nestor skautingu, sportovní obojživelník, šéf klubu hrajícího alternativní muziku nebo třeba mimořádní učitelé. Nejen to jsou inspirativní břeclavské osobnosti, které včera převzaly od vedení města ocenění za svou činnost.
    Celý článek
  • Na dárce krve čekají odměny od města

    Břeclavská nemocnice potřebuje nové dárce krve. Rozjíždí proto náborovou kampaň, při které bude dárce odměňovat speciálními dárky. Zapojuje se od ní i město Břeclav. První akce je naplánována už na 15. a 16. února.
    Celý článek
  • Statistici vyrazí do domácností

    Český statistický úřad opět vyrazí do domácností. V rámci každoročního šetření o životních podmínkách v České republice chce získat dlouhodobě srovnatelné údaje o sociální a ekonomické situaci obyvatel. Tazatelé dorazí v rámci republiky do 11 310 domácností, které byly do šetření zahrnuty na základě náhodného výběru provedeného počítačem.

    Vlastní šetření proběhne v době od 3. února do 23. června 2024. Terénní pracovníci zapojení do šetření se budou prokazovat oficiálním průkazem tazatele a zároveň průkazem zaměstnance Českého statistického úřadu dokladem totožnosti. Totožnost tazatele je možné ověřit na webových stránkách ČSÚ.

    Aktivní účast občanů na tomto významném statistickém šetření a jejich ochota spolupracovat s ČSÚ je nesmírně důležitá. Umožní získat řadu důležitých informací o sociální situaci domácností v ČR, které nelze zjistit žádným jiným způsobem. Ve všech fázích zpracování je zaručena anonymita zjištěných údajů a získaná data jsou důsledně chráněna.

    Celý článek
  • Na úřadě se zabydlela mořská víla

    Do pohádkového světa pod mořskou hladinou se ponoří návštěvníci městského úřadu. A to díky velkoformátové malbě, kterou v prvním patře před zasedací místností 112 vytvořili studenti Soukromé střední průmyslové školy Cultus. Hravý obraz dotvořil atmosféru dětského koutku, který při návštěvách úřadu využívají zejména maminky se svými ratolestmi.
    Celý článek
  • Do Břeclavi putuje 31 milionů. Na moderní úřad

    Žádné běhání po úřadě, méně čekání. Spoustu věcí, které potřebujete vyřídit na Městském úřadě Břeclav, budete moci vyřešit z pohodlí domova. Rozšíření elektronických služeb je součástí významné dotace, kterou město Břeclav získalo z IROP. Do Břeclavi putuje přes 31 milionů korun na elektronizaci výkonu veřejné správy, tzv. eGovernment.
    Celý článek
  • Uzavření agendy řidičských průkazů 17. 1. 2024

    Z důvodu školení k novele zákona o silničním provozu bude ve středu 17. ledna mimořádně uzavřena agenda řidičských průkazů Městského úřadu Břeclav. Požádat o vydání řidičského průkazu je možno u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Agenda řidičů na Městském úřadě Břeclav bude otevřena další úřední den, tj. ve čtvrtek 18. ledna. Děkujeme za pochopení.
    Celý článek