Aktuality

  • Programové prohlášení koalice ANO a Mladí a neklidní pro období 2022 - 2026

    Toto programové prohlášení je nejmenším společným základem, koalice si vymiňuje právo obsah prohlášení doplnit o další tituly v návaznosti na rozpočtové a další vnější okolnosti.
    Celý článek
  • Práce na školní jídelně pro gymnázium brzy začnou

    Finální podobu nájemní smlouvy pro historicky první jídelnu Gymnázia Břeclav dohodli na společné schůzce na Krajském úřadě v Brně zástupci města Břeclav a této vyhledávané břeclavské střední školy.
    Celý článek
  • Energetické úspory v Břeclavi

    V době energetické krize se Břeclavi vyplatilo, že dlouhodobě snižuje spotřebu energií v rámci energetického managementu. Letos získalo Město Břeclav cenu za nejlepší EPC* projekt, v rámci kterého dochází kombinací energetických opatření k dalším úsporám v energeticky náročných provozech. Počítá se s instalacemi fotovoltaických panelů na střechu zimního stadionu, budovu městského úřadu, městské policie nebo na nové koupaliště. Dlouhodobá spolupráce v rámci projektu energetického managementu přináší už nyní úspory na zimním stadionu, kde jsou nainstalovány nová šetřící LED světla.

     

     „S ohledem na energetickou krizi jsme všichni nuceni přizpůsobit se nepříjemné situaci. Jsme na stejné lodi, takže stejně jako domácnosti, i my hledáme úspory, kde se dá. V městských budovách snižujeme teplotu na 20 stupňů, plánujeme ztlumení lamp veřejného osvětlení tam, kde je to možné, protože zvýšené náklady v souvislosti s nárůstem cen za energie zvednou výdaje rozpočtu města v příštím roce o více než 50 milionů korun,“ vypočítává rychlá úsporná opatření vedení města. K úsporám postupně dochází také ve všech městských sportovních zařízeních, vždy ale s ohledem na to, aby zůstal pro uživatele zachován standard, kvůli kterému děti i dospělí sportovní zařízení navštěvují.

     

    V městském parku i letos společně rozsvítíme tzv. velký vánoční strom a zachováno zůstane také vánoční osvětlení kašen a stromů v parku, které navodí tu pravou atmosféru Vánoc. Svítit budou také vánoční stromy ve všech městských částech - v parku ve Staré Břeclavi, v Poštorné u knihovny a v Charvátské Nové Vsi v Tyršově sadu - a vánoční atmosféru podpoří také menší stromečky u škol v jednotlivých částech města, u kterých mohou děti zazvonit na Ježíška a poslat mu svá přání. Aby nebyly náklady na Vánoce při aktuálních cenách tak vysoké, výjimečně letos nebudou vánočně ozdobeny sloupy veřejného osvětlení, a v průběhu listopadu také skončí osvětlení památek ve městě.

     

    Opatření budou pokračovat v další fázi obnovy veřejného osvětlení za úspornější, kde vykazují nově instalované lampy zhruba 70% úsporu. V Břeclavi se podařilo vyměnit už více než 300 svítidel, do konce roku to bude dalších více než 650, takže letos Břeclav zmodernizuje téměř třetinu světelných bodů. Pokračuje také výměna světel za LED svítidla, na které se podařilo letos získat dotaci. Zároveň finišuje realizace opatření na základních školách, kde se postupně instalují úsporná světla a mění se hlavice u topení.

     

    *Projekty EPC = Energy Performance Contracting

    V Břeclavi, 7. 11. 2022

    Celý článek
  • Břeclav chce investovat do modernizace škol

    Do modernizace škol chce s pomocí dotací investovat město přes 220 milionů korun. Břeclav podá v rámci IROP* tři žádosti o dotace ve výši 125 milionů korun a z vlastních prostředků vloží do projektů v rámci kofinancování přes 96 milionů korun.
    Celý článek
  • Aktualizace seznamu žadatelů o přidělení obecního bytu

    Město Břeclav informuje, že odbor majetkový provádí aktualizaci seznamu žadatelů o přidělení obecního bytu, a to k datu 30. 11. 2022.
    Celý článek
  • Pomocná ruka - obědy pro lidi v nouzi

    Město Břeclav bude přispívat na obědy osobám v nouzi. V rámci podpory potřebným bude dotovat teplé obědy těm, kteří předloží rozhodnutí úřadu práce o přiznané dávce (příspěvek na bydlení, příspěvek na dítě nebo mimořádná okamžitá pomoc).
    Celý článek
  • Revitalizace cukrovaru bude v Břeclavi pokračovat

    Jedním z projektů, ve kterém chce vedení Břeclavi v novém volebním období pokračovat, je revitalizace areálu bývalého cukrovaru.
    Celý článek
  • Břeclav má nové vedení města

    Na svém středečním jednání odsouhlasilo zastupitelstvo nové vedení města Břeclavi. Koaliční smlouvu už před konáním zastupitelstva uzavřelo ANO a Mladí a Neklidní. Oba subjekty navážou na téměř čtyři roky trvající spolupráci v minulém vedení, součástí nové koalice nadále nebude KDU-ČSL, ani Společně pro Břeclav.
    Celý článek
  • TEPLO Břeclav: Aktuální informace k situaci s dodávkami tepla

    Materiál níže s aktuálními a novými informacemi týkajícími se dodávek tepla byl dnes rozeslán společností TEPLO Břeclav předsedům a členům vedení SVJ a BD, kterých se zvýšení cen za energie v návaznosti na ukončení dodávek tepla společností NWT týká. Kromě jiného obsahuje také reakce na nejčastější dotazy, které v souvislosti s neplánovaným nárůstem ceny tepla přicházejí, jsou šířeny zejména na sociálních sítích a zakládají se na nepravdivých argumentech.
    Celý článek
  • Pomocná ruka - poradenství v energetické krizi

     

    Poradenství na nám. T. G. Masaryka 3 poskytne:

    -      Odbor soc. věcí MěÚ Břeclav, 1. patro, kanc. č. 135, 136, 137, tel.: 730 543 887, všední dny 8-13 h

    -      Úřad práce, přízemí

    Důležité informace:

    1. 1.    Rozpis záloh obdrží odběratelé od předs. byt. družstev, nebo svých SVJ, nebo od Teplo Břeclav
    2. 2.    Po uplynutí rozhodného období (prosinec 2022) je možné požádat na úřadu práce o dávku státní sociální podpory: PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ
    3. 3.    Na základě nedoplatku při vyúčtování je možné požádat na úřadu práce o dávku hmotné nouze: MIMOŘÁDNÁ OKAMŽITÁ POMOC
    4. 4.    Pokud náklady na bydlení za rozhodné čtvrtletí přesahují 30 % rozhodného (čistého) příjmu rodiny, je možné požádat o dávku státní sociální podpory: PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ
    5. 5.    Orientační výpočet příspěvku na bydlení si lze ověřit na kalkulačce úřadu práce https://www.uradprace.cz/prispevek-na-bydleni
    6. 6.    Potřebné doklady pro vyřízení příspěvku na bydlení:

    -      potvrzení o výši příjmu všech členů domácnosti

    -      potvrzení nákladů na služby (vodné, stočné, odvoz odpadu, ...)

    -      potvrzení nákladů na energie za předchozí měsíce

    -      vyúčtování služeb za energie

    -      nájemní smlouvy

    -      potvrzení o studiu (u dětí starších 15 let)

    1. 7.      Využít lze aplikaci: ELEKTRONICKÝ SOCIÁLNÍ PORADCE, která pomůže zjistit, o jaké dávky si lze požádat s ohledem na různé životní situace www.uradprace.cz/web/cz/socialni-poradce
    2. 8.    Rodiny s dětmi mohou požádat o pomoc z nadace Terezy Maxové https://nadaceterezymaxove.cz/krizovy-fond-pomoci samoživitelé mohou oslovit nadaci Agrofertu https://www.nadace-agrofert.cz/projekty/fond-pro-samoziviteie
    3. 9.    Celorepublikové linky pomoci při energetické krizi:

    Linka seniorů                  800 200 007                8-20 h

    Úřad práce                      800 779 900                8-13/15/17 h, všední dny

    Senior telefon                   800 157 157                nonstop

    Linka 1212      1212

    Celý článek
  • K aktuální situaci v souvislosti s ukončením dodávek plynu společnosti TEPLO Břeclav

    Vážení spoluobčané,
    Celý článek
  • TEPLO muselo zajistit náhradního dodavatele plynu. Zálohy na energie se zvýší

    Společnost TEPLO Břeclav nakoupila plyn pro břeclavské domácnosti na roky 2022 a 2023 od společnosti NWT a.s. na základě výběrového řízení v roce 2020, tedy s dostatečným předstihem v době, kdy ceny této komodity byly na velmi nízké úrovni. Nyní však došlo ze strany NWT a.s. k jednostrannému ukončení dodávek plynu, které společnost zdůvodnila údajnou nemožností plnění kvůli rostoucím cenám komodity na trhu. Jednatelé břeclavské společnosti TEPLO považují toto jednání za protiprávní a společnost bude způsobené škody vymáhat všemi dostupnými prostředky. TEPLO Břeclav tak kvůli vzniklé situaci bylo nuceno během velmi krátké doby zajistit pro Břeclavany náhradní dodávky plynu. S tím je ale spojeno výrazné zvýšení záloh za energie. I to se však bude snažit břeclavské TEPLO řešit. Aktuální situaci nám přiblížili jednatelé břeclavského TEPLA Martin Marták a Pavel Dominik.
    Celý článek