Menu Chci vyhledat Město Břeclav

Aktuality

  • Prezidentem bude Pavel. Jak volili Břeclavané?

    Novým českým prezidentem byl zvolen Petr Pavel, který získal v 2. kole prezidentských voleb 58,32 % hlasů. Andreje Babiše volilo 41,67 % obyvatel ČR. Volební účast v 2. kole byla 70,25 %. Obyvatelé Břeclavi dali v 1. kole Petru Pavlovi 29,94 % hlasů, Andrej Babiš získal od Břeclavanů 39,95 % hlasů při volební účasti 63,99 %. V 2. kole obdržel Petr Pavel v Břeclavi 51,63 % hlasů, pro Andreje Babiše hlasovalo 48,37 % Břeclavanů při volební účasti 66,77 %.
    Jak volili včera a dnes lidé v obcích na Břeclavsku, se můžete podívat na následujícím odkazu:
    Celý článek
  • 2. kolo volby prezidenta ČR - 27. 1. - 28. 1. 2023

    Druhé kolo volby prezidenta České republiky se koná v pátek 27. ledna 2023 od 14.00 hodin do 22.00 hodin a v sobotu 28. ledna 2023 od 8.00 hodin do 14.00 hodin.
    Celý článek
  • Revitalizace sídlišť v Břeclavi pokračuje

    Kompletní revitalizace břeclavských sídlišť bude pokračovat také v roce 2023. Je součástí dlouhodobé strategie vedení města na zlepšování veřejných prostranství nejen na sídlištích, ale v celém městě. Do tohoto záměru patří také postupná výměna světel za úspornější LED osvětlení, opravy chodníků, práce s odpadovými nádobami nebo parkování.

     „Dlouhodobě se snažíme řešit situaci na sídlišti Budovatelská v Poštorné, kde chceme v první etapě pracovat na třech činžovních domech u ulice Nádražní a prioritou je také vybudování chodníku k poštorenskému hřbitovu,“ řekl místostarosta Jakub Matuška. „Pokračování revitalizace sídliště je také součásti programového prohlášení současné koalice. Naše snaha o zlepšení životních podmínek občanů v tomto místě se kryje i se zájmem občanů, kteří se na nás nyní obrátili s peticí o dořešení veřejného prostoru v rámci sídliště Budovatelská. Projekt plánujeme ve třech etapách, a protože se jedná o velkou investici, budeme po získání stavebního povolení určitě žádat o dotace z evropských fondů. Rádi bychom opravu sídliště dokončili do roku 2024,“ dodal místostarosta Matuška.

    Úpravy pokračují i na dalších sídlištích ve městě. Na sídlišti Slovácká proběhly v červnu práce na opravách chodníku kolem školy, opraven byl také chodník od Husovy ulice až k vodárenské věži. U ZŠ Slovácká vznikl společný chodník pro pěší a cyklisty. Revitalizace bude pokračovat i na sídlišti Dukelských hrdinů. Loni probíhaly velké úpravy na sídlišti Jana Palacha, kde vznikly odpočinkové zóny se zelení a nové venkovní sportovní hřiště. Nechybějí ani zapuštěné velkoobjemové kontejnery na tříděný odpad. Změnami prošlo také dětské hřiště s novými hracími prvky, kde se podařilo snížit jeho prašnost výsevem trávy. Zajímavostí je, že lavičky na hřišti jsou vyrobeny z revitalizovaného textilu (re-textil), kteří břeclavští občané vytřídili do nádob na textilní odpad.

    Celý článek
  • Upozornění! Dočasný přesun pracovišť v budově Městského úřadu 23. 1. - 3. 2. 2023

    Z důvodu rekonstrukce se od pondělí 23. 1. přesune pracoviště OSPOD do 3. patra (kanc. č. 318), pracoviště sociálních služeb budou přesunuta do 3. patra (kanc. č. 331). Obě pracoviště budou v provozu v omezeném režimu. 

    Rekonstrukce se bude týkat také kanceláří Odboru stavebního a životního prostředí, konkrétně oddělení stavební úřad. Zde si schůzky s jednotlivými pracovníky domlouvejte nejlépe telefonicky, případně přes sekretariát, který bude v 1. patře budovy MěÚ Břeclav po celou dobu rekonstrukce v provozu.

    V obvyklém provozu budou všechna původní pracoviště od 6. 2. 2023. V případě změny termínu Vás budeme neprodleně informovat. 

    Mobilní telefony na jednotlivé pracovníky Odboru stavebního a životního prostředí naleznete po rozkliknutí jednotlivých jmen na odkaze https://1url.cz/@oszp

     

    Celý článek
  • Židovská obřadní síň v Břeclavi se dočká rekonstrukce

    Dotaci 11 milionů korun se podařilo získat Břeclavi na rekonstrukci židovské obřadní síně. Významná památka se tak po dekádách snažení o získání finančních prostředků dočká opravy.
    Celý článek
  • Upozornění! Provoz pokladny MěÚ Břeclav 9. 1. - 20. 1. 2023

    Pokladna Městského úřadu Břeclav bude z důvodu rekonstrukce v pondělí 9. 1. a v úterý 10. 1. přístupná pro veřejnost pouze ze dvora úřadu. Od středy 11. 1. do pátku 13. 1. bude pokladna pro veřejnost uzavřena. V týdnu od 16. do 20. 1. bude pokladna přístupná opět pouze ze dvora úřadu. Bežný provoz pokladny bude obnoven 23. 1. 2023.
    Celý článek
  • Břeclav začala pokutovat amatéry s petardami

    Břeclav začala úspěšně vymáhat vyhlášku o regulaci používání zábavní pyrotechniky.
    Celý článek
  • O výměnu řidičského průkazu můžete požádat i elektronicky

    Podat žádost o výměnu řidičského průkazu lze i elektronicky, bez nutnosti navštívit příslušný úřad.
    Celý článek
  • Jak probíhá výpočet cen tepla pro jednotlivé (nejen) břeclavské lokality?

    Teplárenské společnosti, tedy i TEPLO Břeclav s.r.o., každoročně zveřejňují průměrnou předkalkulovanou cenu tepla na další rok. To ovšem neznamená, že všechny lokality (blok 1, blok 2, atd.) mají cenu za teplo stejnou. Každá lokalita se totiž musí kalkulovat samostatně a není možné převádět náklady mezi jednotlivými lokalitami. Tento proces totiž podléhá pravidlům Energetického regulačního úřadu. Výpočet průměrné ceny potom probíhá tak, že z jednotlivých cen lokalit se spočítá vážený průměr a ten se následně pravidelně zveřejňuje.

    Pro rok 2023 se u všech lokalit počítá s cenovým zastropováním plynu na 3 025 Kč včetně DPH. To se týká i lokality ve středu města (blok 2), kde teplo vyrábí společnost INNOGY, která na základě cenového stropu plynu kalkuluje pro rok 2023 cenu tepla pro společnost TEPLO ve výši 1 145 Kč. K této částce připočítá společnost TEPLO náklady (cca 350 Kč) na provoz několika kilometrů rozvodů a desítek předávacích stanic a také další režie na investice a údržbu a další. Výsledná cena se tak blíží k necelým 1 500 Kč za GJ tepla. I tak bude teplo v Břeclavi levnější než například v Brně.

    09.12.2022
    Celý článek
  • Město Břeclav má novou Koncepci prevence kriminality

    Zastupitelé schválili Koncepci prevence kriminality města Břeclavi do roku 2026.
    Celý článek
  • Zastupitelé Břeclavi schválili dotace pro rok 2023

    Zastupitelé na svém jednání ve středu 7. prosince 2022 rozdělili na dotacích pro rok 2023 o dva a půl milionu víc než loni. Do sportu, kultury a sociální oblasti vložili v Břeclavi na příští rok bezmála 24,5 milionů korun (přesně: 24 306 000 Kč). O jeden milion se zvýšily dotace do sportu, o milion navíc směřuje do sociální oblasti, a o půl milionu víc putuje do kultury.
    Celý článek
  • Břeclavští zastupitelé schválili rozpočet na rok 2023

    Zastupitelé města Břeclavi schválili na svém posledním letošním jednání rozpočet města Břeclavi na rok 2023. Ten počítá s příjmy ve výši 675.084.000 Kč, s výdaji ve výši 772.257.000 Kč a splátkami úvěrů ve výši 12.000.000 Kč, takže plánovaný schodek je 97.173.000 korun. Do rozvojových investic půjde v roce 2023 celkem 134.362.000 Kč. Sestavování rozpočtu letos ovlivnil zejména nárůst cen energií a zákonný růst platů zaměstnanců.
    Celý článek