Aktuality

  • Břeclav opět potěší děti

    Pomalu, ale jistě se nám blíží 6. květen a s tím spojená velkolepá akce pro děti – Břeclav dětem, která se opět uskuteční v areálu pod zámkem.
    Celý článek
  • Břeclav získala miliony na sociální projekty

    Mimořádně úspěšná byla Břeclav při získávání dotací na sociální projekty. Dohromady se podařilo získat přes dvacet milionů, díky kterým se zlepší šance na uplatnění osob z vyloučených lokalit a zároveň také bezpečnost města.
    Celý článek
  • Zákaz vstupu do obory Soutok

    Městský úřad Břeclav, odbor stavební a životního prostředí, vydal v pondělí 17. dubna opatření obecné povahy o dočasném zákazu vstupu do obory Soutok.
    Celý článek
  • Otevírání Lichtenštejnských stezek se blíží

    V sobotu 22. dubna opět společně otevřeme Lichtenštejnské stezky.
    Celý článek
  • Město nabízí kurzy češtiny pro cizince

    Město Břeclav nabízí bezplatnou výuku českého jazyka pro cizince hovořící ukrajinsky nebo vietnamsky.
    Výuka bude probíhat v období duben–červen a září–listopad 2023 dvakrát týdně v odpoledních hodinách v Městské knihovně Břeclav na adrese Národních hrdinů 9, Břeclav.

     

     

     

    Celý článek
  • Břeclav čekají stamilionové investice

    Rekonstrukce městského koupaliště a bazénu, rekonstrukce Domova seniorů a výstavba hřiště u Základní školy Na Valtické. To jsou tři projekty, o jejichž uskutečnění rozhodli na svém středečním zasedání břeclavští zastupitelé. Bez externího financování je město nezrealizuje, zastupitelé proto schválili přijetí úvěru ve výši 700 milionů korun.
    Celý článek
  • Máte nápady, jak vylepšit Břeclav?

    Máte nápady, jak vylepšit Břeclav? V dalším ročníku participativního rozpočtu na jejich uskutečnění budete mít už čtvrt milionu korun. Ve srovnání s letošním rokem je to o padesát tisíc korun více. Navýšení části rozpočtu, o jejímž využití rozhodnou sami Břeclavané, už schválila rada města.
    Celý článek
  • Poplatky zaplatí Břeclavané pohodlně v platebním kiosku

    Od posledního březnového dne je na Městském úřadě Břeclav v provozu platební kiosek, díky kterému mohou lidé pohodlně uhradit místní a správní poplatky.
    Celý článek
  • Dopravní průzkum v Břeclavi

    V Břeclavi dnes začíná instalace kamer, které budou monitorovat dopravu v konkrétních ulicích. Cílem anonymního dopravního průzkumu je získat data, která poslouží k pochopení dopravního chování ve městě a k vytvoření dopravního modelu.

    Sčítací kamery umísťují technici do výšky zhruba tří metrů zejména na sloupy veřejného osvětlení či dopravní značky. Samotné měření bude probíhat v průběhu čtvrtka. V pátek se pak kamery opět odinstalují.

    Výsledky jednodenního měření budou pro Břeclav podkladem pro zpracování plánu udržitelné městské mobility. Jde o strategický dokument, který na základě odborných analýz, ale také ve spolupráci s obyvateli města stanoví cíle a opatření vedoucí k bezpečné, efektivní, dostupné a udržitelné městské dopravě

    Plán udržitelné městské mobility se bude zabývat všemi dopravními módy ve městě, tedy pěší a cyklistickou dopravou, veřejnou hromadnou dopravou, individuální automobilovou dopravou, nákladní dopravou i parkováním. Mimo jiné má zlepšit kvalitu života obyvatel města, snížit negativní dopady dopravy na zdraví obyvatel a životní prostředí, zvýšit podíl přepravy ve prospěch udržitelných dopravních módů, zlepšit přístupnost dopravy pro všechny občany včetně osob se sníženou schopností pohybu a orientace či zatraktivnit a zpříjemnit prostředí města a další.

    Celý článek
  • 30 milionů do internetu ve školách

    Téměř 30 milionů korun letos město nasměruje do kvalitního internetového připojení v břeclavských základních školách. Díky této nákladné investici se moderního zasíťování dočkají hned čtyři městské objekty – ZŠ Na Valtické, ZŠ Jana Noháče ve Staré Břeclavi a obě budovy ZŠ Kupkova.

    Město už vypsalo výběrové řízení na dodavatele. Jeho práce bude spočívat zejména ve výměně rozvodů kabeláže datové sítě ve školách, čímž dojde ke kompletnímu zasíťování učeben a kabinetů vyžadujících napojení informačních technologií, k vytvoření přípojných míst Wi-Fi systému a k optimalizaci aktivních prvků.

    „Přijít do hodiny a nevědět, jestli bude internet funkční, či nikoliv, je značně omezující pro učitele i žáky a vymyká se to standardům roku 2023. Proto jsme se rozhodli, že tato velká akce bude pro letošní rok ve školství prioritou,“ zdůvodňuje místostarosta pro školství Petr Vlasák nutnost investice, která učitelům umožní mimo jiné i používat moderní pomůcky, jež kvůli nefunkčnímu internetu dosud ležely ladem.

    Město konektivitu škol zapojilo do žádostí o dotace z IROP. Oficiální stanovisko ministerstva ještě nemá, vzhledem k důležitosti se ji ale rozhodlo podpořit případně i z vlastního rozpočtu.

    Do IT technologií investuje Břeclav dlouhodobě. „Souvisle pracujeme na digitalizaci agend města. Krom systému správy městského majetku a zakázky na zkvalitnění internetového připojení ve školách soutěžíme také dodávky výpočetní techniky pro radnici. Vše elektronicky,“ komentuje místostarosta pro oblast investic Jakub Matuška.

    Celý článek
  • Nové hřiště je přístupné veřejnosti

    Ode 22. března je veřejnosti přístupné hřiště u základní školy na ulici Sovadinova (ZŠ a MŠ Kupkova). Nově zrekonstruované hřiště si tak budou moci užívat nejen školáci, ale třeba i obyvatelé blízkých sídlišť.

    Přesně před rokem prostor kolem hřiště obehnaly pásky a nastoupila technika, aby proměnila zastaralé hřiště v to, čím je prostor za „žlutou školou“ dnes. Moderní povrch, atletický ovál, hřiště pro fotbal, basketbal či volejbal, k tomu zemní trampolína, venkovní workout nebo lezecká síť - to všechno zhruba desetimilionová investice dětem a sportovcům přinesla.

    „Tím, že hřiště je víceúčelové, budeme ho moci využívat jak v rámci mateřské školy, tak v rámci základní školy při hodinách tělocviku nebo pro děti ze školní družiny v rámci zájmového vzdělávání. To, co pro nás je úplně nové a je to velká výzva, je otevření hřiště veřejnosti v odpoledních hodinách. Doufáme, že se stane oblíbeným nejen pro naše žáky, ale i pro Břeclaváky, kteří sem budou docházet ve volném čase,“ vyjádřila se při slavnostním otevření hřiště ředitelka školy Helena Ondrejková.

    Hřiště bude otevřené vždy ve všední dny od 16 do 19.30 hodin. A to až do konce června. O prázdninách, kdy není škola v provozu, bude hřiště uzavřené. Znovu pak veřejnost přivítá v září a v říjnu. O provoz a hladký chod hřiště se bude starat správce. Variantu zprovoznění hřiště i během víkendů a prázdnin vedení města ještě řeší.

    „Jsem rád, že po hřišti u Základní školy Slovácká je lidem zpřístupněno druhé velmi krásné hřiště. Věřím, že bude hodně využívané a že se na něm bude sportovcům líbit,“ doufá místostarosta Milan Klim, který má v gesci právě oblast sportu.

    Město v případě hřiště, které dlouho nebylo v ideálním stavu, nečekalo na dotační příležitost, ale pustilo se do rekonstrukce z vlastních finančních zdrojů. „Věděli jsme, jaký tento prostor má potenciál a nebyl využívaný jen kvůli tomu, v jakém stavu byl. Takže máme všichni radost z toho, že se hřiště konečně může otevřít veřejnosti,“ uvedl Petr Vlasák, místostarosta pro školství.

    Jak poznamenal místostarosta Jakub Matuška, zodpovědný za oblast investic, koncept zpřístupňování školních hřišť veřejnosti se postupně bude zavádět i na dalších školách.

     

    Celý článek
  • Komenského nábřeží uzavře rekonstrukce

    Rekonstrukce nábřeží Komenského vstupuje do další fáze. Vodovody a kanalizace během ní dokončí výměnu kanalizace a vodovodu, město Břeclav pak naváže rekonstrukcí povrchu vozovky, chodníků a výměnou veřejného osvětlení. Do konce roku bude ulice, kde v minulosti docházelo k haváriím kanalizace i propadům vozovky, kompletně opravená.
    Práce uzavřou komunikaci v obou směrech od nájezdu z ulice 17. listopadu až po křižovatku k poliklinice. Uzavírka potrvá od 3. 4. 2023 do 30. 11. 2023. Počítat s ní musí i návštěvníci nemocnice a polikliniky.
    Hlavní objízdná trasa povede po ulici 17. listopadu, třídě 1. máje a ulici U Nemocnice. Navede na ni dopravní značení.
    Obyvatelé ulic sousedících s opravovaným nábřežím, mohou využít také objízdné trasy po ulici bří. Mrštíků. Tato ulice bude částečně zjednosměrněna, a to konkrétně od křižovatky s Fintajslovou po křižovatku s Růžičkovou. Ve zbytku ulice zůstane provoz obousměrný. Pro rezidenty bude v ulici bří. Mrštíků obnovena možnost parkování.
    Vjezd do ulice Čermákova bude možný pouze ze směru od ulice Sladová.
    Uzavírka zapříčiní podstatný zásah do autobusové dopravy, regionální autobusy nebudou po dobu uzavírky k nemocnici zajíždět. Jedná se konkrétně o autobusy 574 a 542. Cestující budou moci přestoupit na náměstí TGM na autobus MHD, kterým se dále k poliklinice a nemocnici dostanou. Nelze však zaručit ideální návaznost spojů.
    Autobusy MHD budou využívat objízdnou trasu po třídě 1. máje a ulici U Nemocnice. Uzavírka se výrazně dotkne provozu linek 564 a 569, kterým budou zrušeny autobusové zastávky Břeclav, Dům kultury, Břeclav, Průmyslová škola a Břeclav, poliklinika. Obě tyto linky budou obsluhovat zastávku Břeclav, nemocnice, a to pouze ve směru jízdy od třídy 1. máje a jen některými spoji. Na dobu uzavírky byly zpracovány výlukové jízdní řády. Dopravu cestujících k lékaři zajistí také linky 562 a 568.
    Parkoviště za kulturním domem zůstane dostupné. Řidiči se na ně dostanou jednosměrným nájezdem z ulice 17. listopadu vedle Domu školství. Výjezd bude nově možný pouze do ulice Čermákova, kde bude zřízen provizorní nájezd a výjezd přes zeleň a chodník.
    Zákres situace a výlukové jízdní řády najdete zde:

    --1/8966.doc--

    --1/8967.doc--

    --1/8968.doc--

     

     

    Celý článek